Sandra Janković ECA* coach

*European Coaching Association

Ja sam Sandra, ECA coach i NLP master (ANLP).

 

U prošlom profesionalnom životu, deset godina sam bila profesor grčkog jezika, dvadeset godina sudski tumač i prevodilac. Odluka da napustim posao i odem sa suprugom u Pariz, nakon što je on dobio posao u internacionalnoj konsultantskoj kompaniji, potpuno je promijenila moj život.

 

Ne samo što sam od veoma zaposlene profesorice i prevodioca postala mama u emigraciji, već zato što sam, boraveći u jednoj multikulturalnoj sredini, veoma različitoj od one u kojoj sam do tada živjela, počela da razmišljam na drugačiji način i da mijenjam polako svoje životne navike. Iako to nije bio prvi put da živim u inostranstvu, boravak u Francuskoj je puno uticao i na moje viđenje roditeljstva i odgoja djece, što je naročito došlo do izražaja nakon našeg povratka u BiH.

 

Period nakon povratka iskoristili smo da se po prvi put pozabavimo sobom na neki drugačiji način — ja sam počela da praktikujem aštanga jogu, a suprug je doživio značajnu fizičku transformaciju, počeo se baviti trčanjem i postao maratonac.

 

Iako sam tada vrlo malo znala o NLP-u, sada mogu da kažem da smo nesvjesno primjenjivali neke NLP principe i polako, ali nepovratno, promijenili svoj način života. Oboje smo promijenili način ishrane i potrudili se da što više poštujemo principe zdravog života, nešto što nam je samo nekoliko godina ranije bilo potpuno strano. Iako mi je period koji je uslijedio bio jako izazovan, često sam bila sama sa dvoje male djece, pokušavajući istovremeno da zadržim neku dinamiku rada od kuće, nikada nisam posumnjala u svoju odluku da podržim supruga da nastavi da radi na projektima u inostranstvu, jer je to imalo ogroman pozitivan uticaj na naš život i omogućilo nam da živimo puno kvalitetnije i bolje nego ranije.

 

I onda, kada je ponovo došlo vrijeme za promjenu, uz NLP i coaching sam shvatila da postoje tehnike i metode, naučno provjerene, pomoću kojih mogu lako približiti drugim ljudima da promjena i uspjeh nisu stvar sreće, nego upoznavanja sebe, svojih vrijednosti i ciljeva i predanog rada na njima. Sada je iza mene više od 100 održanih sesija i puno zadovoljnih klijenata, koji su napravili velike pomake u svom privatnom i profesionalnom životu.