KOJI SU RAZLOZI DOLASKA NA COACHING?

Često se u životu nađemo zaglavljeni u situacijama za koje mislimo da nemaju izlaza, ili ga bar mi ne vidimo. To mogu biti odnosi sa bliskim ljudima ili kolegama na poslu, koji ne funkcionišu onako kako bismo željeli, posao koji ne volimo ili za koji smo slabo plaćeni, partnerska veza u kojoj više nema ljubavi ili koja jednostavno više ne funkcioniše. Tada nerijetko svaljujemo krivicu na drugoga – roditelje, partnera, šefa, sistem, državu, nezadovoljni smo i frustrirani i izgovaramo rečenicu koja se jako često čuje u našem okruženju – tako je kako je.

A da li je zaista tako?

I ako čujemo da je neko uspio, da ima dobro plaćen posao koji voli, da uspješno balansira između poslovnih i privatnih obaveza, obično mislimo da je imao sreće (vezu, porodicu koja ga gura) ili da ima neke osobine i kvalitete koje mi nemamo, pa eto, zbog toga mi nikada nećemo moći biti kao on. Prva stvar koju možemo da uradimo za sebe jeste da preuzmemo odgovornost za sopstveni život i prestanemo da okrivljujemo druge za situaciju u kojoj se nalazimo. To nije nimalo lako, pogotovo ako to niste do sada osvijestili, ali je vrijedno svakog napora koji ćete uložiti u to.

Često je veoma teško da sami dođemo do uvida koji bi nam olakšali život, jer je u ljudskoj prirodi da pokušava da ostane u zoni komfora, odnosno zoni poznatog. Iako ta zona poznatog često donosi nezadovoljstvo, a ponekad i patnju, teško je odvažiti se da iz nje izađemo, čak i onda kad savjete o tome dobijamo od nama najbližih ljudi i možda negdje duboko u sebi znamo da su u pravu. Do uvida treba da dođemo sami, oni bi trebalo da nam bljesnu u glavi i da nas zapanje svojom jednostavnošću i istinom. A uloga coacha je upravo u tome da nam pomogne da dođemo do takvih uvida, otkrijemo ili sebi potvrdimo kojim sve resursima raspolažemo i definišemo koje je to mjesto gdje želimo da nas kočija odvede.

Coaching je od neprocjenjive pomoći ukoliko želite:

  • da shvatite gdje se trenutno nalazite, odnosno, da spoznate u kojim oblastima života želite da napredujete,
  • da definišete svoje vrijednosti, otkrijete ograničavajuća uvjerenja i pretvorite ih u podržavajuća,
  • da definišete svoje ciljeve, kao i strategije i planove koji će vas tamo odvesti,
  • da ojačate samopouzdanje i samopoštovanje,
  • da poboljšate odnose sa ljudima iz svog najbližeg okruženja,
  • da dobijete alate kojima ćete poboljšati vještinu komunikacije, što možete upotrijebiti u raznim oblastima svog života.

Coaching je, u stvari, razgovor, u kojem coach postavlja posebno strukturisana pitanja i koristi tehnike i alate koji uglavnom dolaze iz NLP-a, sa namjerom da podrži svog klijenta i osnaži ga da stvori život kakav želi i zaslužuje da živi.

Ono na što se fokusiramo u coaching procesu jeste rješenje vaših problema i konkretni koraci koje treba da preduzmete da bi do tog rješenja došlo. Klijent nakon svake sesije dobija zadatke koje treba da uradi do sljedećeg sastanka, a ono što je veoma važno da shvati jeste da on na sesiju dolazi sa određenim problemom, ali i sa rješenjem tog problema, do kojeg će doći pomoću procesa kroz koji ga coach vodi.

Ukoliko želite da saznate kako vam coach može pomoći da živite uspješniji i ispunjeniji život, zakažite svoju besplatnu uvodnu sesiju OVDJE.

Tags:
,